IZLOŽBA JEDRA KVARNERA

Galerija Principij, Ul. pod Voltun 4, 51000 Rijeka

11. – 18. 10. 2022.

Na tragu svojih osnovnih zadaća, a u duhu očuvanja tradicije ovoga kraja, Fotosavez  Primorsko-goranske županije provodi niz fotografskih projekata koji potvrđuju povijesno-kulturološki značaj i važnost naše Županije. Jedan od njih je i Jedra Kvarnera koji se odvija pod geslom Budi Posejdon s aparatom u ruci i čuvaj tradiciju svoga kraja.

Jedra Kvarnera možemo razumjeti i shvati metaforički, ali i doslovno. Ako naslov čitamo kao metaforu, onda će slike prikazivati kulturu i tradiciju života uz more, život od mora, život u moru. Fotografski se propituje ambijent nasljeđa i svega onog što čini identitet Kvarnera, Jadrana i Mediterana: ribari, mreže, barke, jedra i jedrenje, sve što je pod morem. Dakle, sve što na bilo koji način  pokazuje i simbolizira ljepotu, muku i tradiciju sjedinjenosti čovjeka i mora.

Naslov shvaćen doslovno prikazuje fotografije tradicijskih plovila na jedra, snimke sa svih regata s Jadrana i Mediterana, svega onog što je vezano za tradiciju navigavanja. Istraživalo se more kao geografska činjenica, more kao kulturološka i povijesna odrednica.

More  je kao motiv slikarima, pjesnicima, fotografima povijesna konstanta. More je kao tema u umjetničkim praksama trajna i neiscrpna. More je prostor i ambijent odrastanja, rada, života, prirodnih fenomena. Svojom monumentalnošću ono je neiscrpna arhiva mnogih tajni. More je tajna. A još je veća tajna kontinuirano fotografirati more, pratiti njegove mijene, ući u suštinu fenomena. Tajna je pratiti trenutne motivacijske impulse i realizaciju stvaralačke ideje. Baviti se morem, znači baviti se estetikom stvarnog prostora, a snimamo li ga, ovozemaljski smo Posejdoni s aparatom u ruci.

Iz mora se izvire, u more se utječe. 

Na ovogodišnji natječaj prijavilo se 48 autora s  274 fotografije. Selektor izložbe, mr. sc. Ervin Dubrović, za izložbu je odabrao 48 fotografija – od svakoga autora po jednu i od odabranih fotografija izdvojio je autore i fotografije za prvu, drugu i treću nagradu te pet autora za pohvalu.

Borislav Božić, prof.POHVALE


Ervin Dubrović

JEDRA KVARNERA

Među izložbama posvećenim moru, životu na moru i uz more, godišnja smotra Fotosaveza Primorsko-goranske županije, pod nazivom Jedra Kvarnera, već je učvrstila svoju poziciju.

Povjesničari  i oni skloni fotografiji i moru prisjetit će se čuvene izložbe Čovjek i more, koja se od 1957. priređivala u Zadru, održavajući desetljećima naglasak na inicijalnom raspoloženju, apoteozi ljudskog rada i oporog života pomoraca i ribara.

Riječka je fotografska manifestacija pod nazivom More, bila kratkoga daha, ali zapažena. Pokrenuta je samo koju godinu iza zadarske, s jednakim ili još većim ambicijama. S naglaskom na sudjelovanju stranih autora i pod naslovom „međunarodna izložba“ iskazivala je za svoje doba iznimnu otvorenost.

Jedra Kvarnera otvorena su također prema najširim fotografskim krugovima, no prijavljuju se najviše autori iz kvarnerskoga prostora. Iako smotra nosi vrlo precizan naslov, treba ga shvatiti samo kao poticaj i okosnicu, a ne kao uvjet i obavezu.

I nakon već dugogodišnjeg održavanja i istrajnosti Jedra Kvarnera se i u ovom izdanju, u kojemu se javlja gotovo pedeset autora, iskazuju svježinom i raznovrsnošću kreativnih ostvarenja. Neki se autori naslanjaju na „klasičnu fotografiju“, druge potiče eksperimentiranje, a treće pronalaženje i stvaranje određene atmosfere i uočavanje naročitih motiva. U svakom slučaju, svima je zajednički napor za ostvarenjem kreativne i dobre fotografije.

Prvu je nagradu ove godine osvojio Boris Golub s radom Odraz, koji duhovito interpretira detalj brodice s bokobranima, zrcalno odraženim u mirnoj površini vode. Ritam niza različitih „pajeta“ i simetrija odraza stvaraju naročitu sliku.

Druga je nagrada dodijeljena Nives Kocijan za fotografiju Simboli, koji nam prikazuje tankoćutno i pronicljivo odabran detalj oplate broda, s naročito promišljenom kompozicijom i naglašenim kolorističkim odnosima.

Treća je Helena Oštrić s radom Kad popusti sparina koji prikazuje munje nad riječkom lukom. Fotografija zasnovana na promišljenom odnosu slikovite šare munje na plavom nebu u naglašenom je kontrastu s mirnom, vodoravnom linijom lukobrana u dnu kompozicije.

Pohvaljeni su: Vesna Špoljar, Dario Dorčić, Nenad Martić, Želimir Vuletić i Tatjana Travica.

Nagrađenima čestitam, svim fotografima želim uspješan daljnji rad, a Jedrima Kvarnera dug život, istrajnost i novu kreativnost.

Komentari su zatvoreni.