Izložba “JEDRA KVARNERA 2017.”

JEDRA KVARNERA 2017.

BUDI POSEJDON S APARATOM U RUCI I ČUVAJ TRADICIJU SVOGA KRAJA

GALERIJA PRINCIPIJ, 51000 Rijeka, Pod voltun 4

7. – 13. 10. 2017.

Evo ovako je bilo na otvorenju

JEDRA KVARNERA 2017.

Fotosavez Primorsko-goranske županije već četvrtu godinu zaredom raspisuje natječaj pod nazivom Jedra Kvarnera, a pod sloganom „Budi Posejdon saparatom u ruci i čuvaj tradiciju svoga kraja“. Cilj i ideja ovog fotografskog projekta je dodatno angažiranje fotografskih snaga da u ovom sveprisutnom mediju bilježe ljepotu života uz more, od mora i u moru te da tom fotografijom svjedoče blagodati i vrijednosti svoga primorskoga kraja. Iako smo savez fotografskih udruga naše Županije i prvenstvena nam je zadaća fotografski dokumentirati i umjetnički interpretirati, a samim time i afirmirati život i ljepotu ovoga kraja, uvijek nam se javi pokoji autor izvan ovoga geografskog određenje. Naravno, mi ga ne odbijemo, već s radošću prihvaćamo njegov fotografski rad. Ove nam se godine javila autorica iz daleke Rusije i to s vrlo uspješnim fotografijama, pa joj je selektorica dodijelila i pohvalu. Ovo mnoštvo fotografija propituje ambijent nasljeđa i svega onog što čini identitet Kvarnera, Jadrana i Mediterana, ribare, mreže, barke, jedra i jedrenje. Dakle, sve što na bilo koji način pokazuje i simbolizira ljepotu, muku i tradiciju sjedinjenosti čovjeka i mora. More je kao motiv slikarima, pjesnicima, fotografima povijesna konstanta. More je kao tema u umjetničkim praksama trajna i neiscrpna. More je prostor i ambijent odrastanja, rada, života, prirodnih fenomena. Svojom monumentalnošću ono je neiscrpna arhiva mnogih tajni. More je tajna. A još veća tajna je kontinuirano fotografirati more, pratiti njegove mijene, ući u suštinu fenomena. Tajna je pratiti trenutne motivacijske impulse i realizaciju stvaralačke ideje. Baviti se morem, znači baviti se estetikom stvarnog prostora, a snimamo li ga, ovozemaljski smo Posejdoni s aparatom u ruci. Iz mora se izvire, u more se utječe. Na natječaj se prijavilo 60 autora s 344 fotografije. Sve prijave pregledala je selektorica izložbe gospođa Branka Arh, ugledna povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka. Gospođa Arh je za izložbu odabrala 64 fotografija od 60 autora.

Borislav Božić, prof

Život i stvarnost mora

Pogled na pristigle fotografije registrira atraktivne i intrigantne trenutke, uzbudljive, nepredvidljive i neizvjesne situacije natjecanja u jedrenju, napetost iščekivanja vjetra na zrcalnim bonacama, dozivanje pustolovine u plovidbi nemirnim morem, izazove suprotstavljanja prirodi koja će uvijek pokazati svoju moć i svoju ćud.

Pritom je najvažniji autorov stav. On bira estetske kriterije, kadar, rakurs, jasnoću prizora, racionalnost geometrije ili ležernost lirskih pojedinosti, atmosferu, poruke, on motritelju postavlja pitanja i daje odgovore. Između 60 autora i 344 pristiglih fotografija izabrala sam za izložbu 65 najuvjerljivijih realizacija na temu mora i života uz more. Važan kriterij mi je bio neposrednost pristupa, sloboda zamišljanja koja doziva nove asocijacije, nove mogućnosti gledanja na život i svijet, prepoznavanje onog odlučujućeg trenutka koji vizualni govor fotografije vodi do novih putova izražavanja i novih spoznaja. Ti novi putovi izražavanja važni su na razini individualnog i na razini umjetničkog doprinosa mediju suvremene fotografije.

U tom kontekstu nagrađena su tri autora: Višnja Makek za triptih nevere na moru (Pomoć dolazi, Trenutak nepažnje, Pegula), za uvjerljivu i autentičnu fotografiju punu naboja, dinamičnih kolorističkih vrijednosti, dramatičnosti koja stvarnost motiva svodi na metaforu življenja; Danijela Macura za diptih (Brod, Marina), crno-bijelu fotografiju na kojoj je izuzetno dobro odmjeren odnos volumena i prostora, punog i raznog, svijetlog i tamnog, statičnog volumena broda i dinamične lepršavosti ptica; Boris Golub za fotografiju Cavtat, za punu koncentraciju na prostor uz bazen, na dijagonalu vedrih malih vaterpolista, na jednostavni vizualni govor koji u sebi nosi život, poredak stvari, disciplinu i naboj trenutka.

Za čitko i kreativno razmišljanje pohvaljeni su: Vesna Špoljar, Dario Dorčić, Marijana Kirasić Nekić, Natalia Sinetskaya i Veljko Martinović.

Branka Arh

 

 

 

Komentari su zatvoreni.