Izložba fotografija KARNEVAL 2015.

Svečano otvorenje izložbe je u subotu, 28. veljače 2015. u 12 sati u Državnom arhivu Rijeka, Park Nikole Hosta 2

 

KARNEVAL – razdoblje svečanosti i zabava između Bogojavljenja i Pepelnice
Poklade, Maškare, Maskare, Mačkare, Karneval, Krnjeval, Krnoval, Fašnik, Zvončari, Mesopust, Antonja itd.
Kao što se isti događaj različito imenuje, isto tako se od mjesta do mjesta i različito manifestira. Upravo tu različitost karnevalskog slavlja diljem naše Županije željeli smo zabilježiti fotografijom. Bilježenjem tih razlika u slavljenju dokazujemo bogatstvo naše kulture i tako zabilježeno bogatstvo čuvamo kao tradicijsku vrijednost. Ovim natječajem propitujemo koliko smo zadržali autentičnost u slavljenju karnevala, a koliko su ta ista slavlja utjecajem vremena i kulturom življenja evoluirala u urbano-folklornu manifestaciju.
Ovu svojevrsnu evoluciju ili mijenu shvaćamo kao nužnost procesa koju možemo pratiti kroz pristigle fotografije iz obiteljskih albuma prošlih vremena i ovovremenih snimaka istih lokacija i istih karnevalskih običaja. Na natječaj se prijavilo 45 autora s 290 fotografija i sve prispjele fotografije trajno će se čuvati u arhivu kulturne baštine Fotosaveza Primorsko-goranske županije.
Inicijator natječaja i predsjednik Fotosaveza PGŽ:
Borislav Božić, prof.

Autori izlagači:

Igor Brajdić, Ena Grozdić, Maja Verdonik, Vladimir Major, Lilly Boldin, Nebojša Anić, Irena Peričić, Ante Jurjević, Ingrid Jerković, Vladimir Lončarić, Ivanka Tijan Šepić, Zdenko Vukelić, Marijana Krasić Nekić, Miro Dežulović, Mirko Menalo, Stjepan Štimac, Ester Dessardo Šaina, Patricia Vlastelin, Ilija Dadasović, Christian Grailach, Neli Lugomer, Anton Kučić, Miroslav Radić, Jadranka Herak , Ines Habereiter, Dario Jurjević, Elma Dujić, Robert Svila Mijić, Gordana Ivičić, Kristina Samaržija, Gordana Kvajo, Jan Mastrović, Zoran Uzelac, Tamara Brnelić, Darko Ivošević, Borna Beroš, Tanja Rogić, Aleksandar Tomulić, Sandra Končarević, Lina Ernjak, Tina Kovač, Siniša Slišković, Anita Jovanović, Edvard Primožić i Andrej Turina


Selektorica izložbe bila je uvažena kustosica gospođa Branka Arh, u nastavku je njeno tekstualno obrazloženje nagrađenih i pohvaljenih te odabranih fotografija za izložbu.

Karneval u Primorsko-goranskoj županiji

Fotografija na temu karnevala u Primorsko-goranskoj županiji, osim tehničkih i stilskih vrijednosti fotografije kao medija, trebala bi nositi atmosferu uzbuđenja i igre, radosti i smijeha, vedru i optimističnu stranu života, ali i izvorne tradicijske poticaje i obilježja autentičnosti života i kraja kojega predstavlja. To su bili kriteriji pri odabiru nagrađenih fotografija.

Prva nagrada dodijeljena je Miru Dežuloviću za fotografiju „Zebre s Kantride“, za duhovitu vizualnu crno-bijelu igru blisku op-artu u kojoj se pulsiranje površine kreće prema svim stranama kadra, pa i u dubinu i prema motritelju.

1. nagrada_ Miro_Dezulovic_Zebre_s_Kantride_Riva_Rijeka


Druga nagrada dodijeljena je Nebojši Aniću za fotografiju „Dondolaši“, za afirmaciju tradicijskih vrijednosti, ali i za razigranost prizora i za izričaj moćnog i autentičnog prizivanja ritmičnih, vizualnih i zvučnih asocijacija.

2._nagrada_ Nebojs_Anic_Dondolasi_Matulji


Treća nagrada dodijeljena je Vladimiru Majoru za fotografiju „Zvončar“ kojom je zabilježio originalnu masku zvončara od slame i kojom je afirmirao tradiciju ruralnog življenja i njegovanja običaja.

3_nagrada_ Vladimir_Major_Matulji zvoncar


Diplome su dodijeljene: Miroslavu Radiću za fotografiju „Dvije glave“, za čistoću kolorističkih odnosa, slikarski izbalansiranih tonova žutog i zelenog; Zoranu Uzelcu za nadrealni ugođaj i čisto kreativno razmišljanje na razini dinamičnih kolorističkih suprotnosti u fotografiji „Još te vidim“; Elmi Dujić za fotografiju „Meriko u plamenu“, za dobro komponirani prizor spaljivanja pusta uz široku plohu namreškanog mora i umirenu plohu blijedoga neba.


Za čitku vizualnost, domišljatost kadriranja i zrelo promišljanje u mediju fotografije pohvaljuju se: Ena Grozdić za fotografiju „Glava“; Irena Peričić – Mohorić za fotografiju „Grobnički dondolaši“, Christian Grailach za fotografiju „Halubjani na Podbregu“ i Gordana Kvajo za fotografiju „Budućnost u fokusu“.

Branka Arh


Ovo je dio pristiglih fotografija iz povijesnog albuma


Evo ostalih fotografija odabranih za izložbu

Komentari su zatvoreni.