NATJEČAJ – KARNEVAL 2015.

NASLOVNA KARNEVAL 4

Rijeka, 5. 2. 2015.
FOTOSAVEZ PRIMORSKO-GORANSKE ŽUPANIJE
U DUHU OČUVANJA TRADICIJE OVOGA KRAJA
RASPISUJE FOTOGRAFSKI NATJEČAJ NA TEMU KARNEVALA

KARNEVAL 2015.

KARNEVAL – razdoblje svečanosti i zabava između Bogojavljenja i Pepelnice
 
Poklade, Maškare, Maskare, Mačkare, Karneval, Krnjeval, Krnoval, Fašnik, Zvončari, Mesopust, Antonja itd.
Kao što se isti događaj različito imenuje, isto tako se od mjesta do mjesta i različito manifestira. Upravo tu različitost karnevalskog slavlja diljem naše Županije želimo zabilježiti fotografijom. Bilježenjem tih razlika u slavljenju dokazujemo bogatstvo naše kulture i tako zabilježeno bogatstvo čuvamo kao tradicijsku vrijednost. Ovim natječajem želimo propitati koliko smo zadržali autentičnost u slavljenju karnevala, a koliko je on evoluirao u urbano-folklornu manifestaciju.
Prispjele fotografije na natječaj trajno će se čuvati u arhivu kulturne baštine Fotosaveza Primorsko-goranske županije.
Na natječaju mogu sudjelovati svi: domicilno stanovništvo, gosti iz bilo kojega kraja svijeta, profesionalni fotografski autori.
Prihvaćaju se samo fotografije s karnevalskih običaja iz Primorsko-goranske županije.
Danas svi snimate – aparatom, mobitelom ili iPhoneom. Odaberite šest fotografija i prijavite ih na ovaj natječaj. Nemojte se ustručavati ili susprezati po onoj potrošenoj floskuli „Ma nisam ja profesionalac, ja to snimam za sebe.“ Upravo takve fotografije koje su snimljene iz vlastitog zadovoljstva, pokazale su se znatno toplijima i vrednijima i u sebi znaju nositi pravu stvaralačke strasti.
Fotografiraj pokladni, mesopusni, karnevalski, zvončarski, antonjski običaj ovoga kraja jer time ćeš se upisati u trajnog čuvara tradicije Primorsko-goranske županije.
 
Inicijator natječaja i predsjednik Fotosaveza PGŽ:
Borislav Božić, prof.

PRAVILA NATJEČAJA I UVJETI SUDJELOVANJA

Dvije su kategorije ovoga natječaja:


1. KATEGORIJA
Primaju se fotografije karnevalskih običaja naše Županije snimljene najmanje prije dvadeset godina.

PRIJAVNICA – 1. KATEGORIJA KARNEVAL 2015.

Pregledaj obiteljske albume i pronađene fotografije karnevalskih običaja skeniraj pa nam pošalji skenirani materijal. Ako nemaš uvjete za skeniranja, pošalji nam originale. Mi ćemo to profesionalno napraviti, a vama vratiti originalne fotografije.
U prijavnici obavezno morate navesti tražene podatke. Poslane fotografije trebaju biti istovjetno potpisane kao i u prijavnici. Ako ne znate potpisati digitalnu fotografiju, raspitajte se kod onih koji to znaju.

2. KATEGORIJA
Primaju se fotografije snimljene ove godine.

PRIJAVNICA – 2. KATEGORIJA KARNEVAL 2015.

• Na natječaju mogu sudjelovati svi autori, ograničenja nema.
• Autor, sudionik natječaja, ispunjavanjem i slanjem prijavnice potvrđuje da će poslati autentične snimljene fotografije te preuzima odgovornost za sadržaj prijavljenih fotografija.
• Svaki autor uz fotografije prilaže pravilno popunjenu prijavnicu.
• Za sudjelovanje na natječaju plaća se kotizacija u iznosu od 40 kuna i vrijedi za obje kategorije, a uplaćuje se na žiroračun Fotosaveza Primorsko-goranske županije: Erste banka IBAN HR6524020061100657082 , s naznakom za karneval.

Učenici i studenti, sudionici natječaja, ne plaćaju kotizaciju.

• Organizator će prirediti izložbu od najboljih fotografija te tiskati katalog sa svim izloženim fotografijama.
• Natječaj je otvoren od 5. do 22. veljače 2015. Bit će prihvaćeni svi radovi koji stignu organizatoru do 24:00 sata 22. veljače.
• Prijave poslane poštom primaju se do ponedjeljka, 23. veljače 2015.
• Pristigle radove pregledat će selektor i najbolje odabrati za izložbu.
• Izložba najboljih radova bit će postavljena u izložbenom prostoru Državnog arhiva Rijeka, Park Nikole Hosta 2.
• Svečano otvorenje izložbe je u subotu 28. veljače u podne.
• Organizator će dodijeliti prvu, drugu i treću nagradu te tri diplome i tri pohvale.
• Obrada fotografija u programima za uređivanje fotografije dopuštena je do mjere koja ne narušava i ne mijenja osnovni smisao snimljenoga sadržaja.
• Svaki autor može prijaviti najviše šest /6/ fotografija. Dopušteni nastavci datoteka: jpg, jpeg; dopuštena pojedinačna veličina datoteke je najviše 4 MB.
• Datoteke fotografija trebaju biti potpisane: redni broj, ime i prezime autora i naziv fotografije npr.: 1_Marko_Markovic_Antonja u Kastvu
Kod potpisivanja fotografija /datoteka/ ne koristite kvačice na slovima koja to imaju. Na prijavnici istim redoslijedom upisati fotografije, ali normalno koristiti kvačice na slovima koja to imaju.
• Fotografije se isključivo šalju u digitalnom obliku u .jpg /.jpeg/ formatu kao prilog na ovu E-adresu: pgzkarneval@gmail.com Pojedinačna veličina fotografije /datoteke/ ne veća od 4 MB.

• Fotografije zajedno s prijavnicom mogu se slati i na CD-u, DVD-u ili USB-u dobro zapakirane u kovertu i adresirane na:
Fotosavez PGŽ
(za natječaj KARNEVAL 2015)
Pod voltun 4
51000 Rijeka
• Fotografije mogu biti u boji /B/, monokromatske /M/ i crno-bijele /CB/.
• Autorsko pravo: autor ispunjavanjem i slanjem prijavnice daje suglasnost organizatoru natječaja da bez naknade može objavljivati prijavljene fotografije uz jasan potpis autora, a u svrhu promocije ovoga projekta i kulturnih i prirodnih ljepota naše Županije.
• Organizator će koristiti prijavljene fotografije za poticanje i unapređivanje fotografskog stvaralaštva.
• Neke fotografija bit će tiskane na promotivnim materijalima izložbe. Svi oblici objave su nekomercijalne vrijednosti i jedina im je svrha promocija izložbe i autora. Moralna autorska prava, u smislu ispravnog potpisivanja autora u svim oblicima objave, bit će u potpunosti poštovana.
Popunjenu prijavnicu treba poslati na ovu E-adresu: pgzkarneval@gmail.com
Za dodatna pojašnjenja možete zvati na: 091 533 25 76.

 

Komentari su zatvoreni.