NATJEČAJ KRAJOLIK MOGA KRAJA

Rijeka, 7. 10. 2015.

Fotografski natječaj pejzažne fotografije

NASLOVNA KRAJOLIK 4169 A

KRAJOLIK MOGA KRAJA
Krajolik, pejzaž, ambijent moga kraja jeste prostor odrastanja, prostor dnevne komunikacije, prostor propitivanja ljepote. To je naprosto prostor svetosti osobnog značenja, ili bi to trebao biti. Koliko taj ambijent našeg krajolika, nepoznatog šumarka, livade, krčevine, vrtače ili ponikve, Učke, Ljubića, Velebita, Kozjeg Vrha, nepregledne oaze makije ili gole stijene pulsira u vlastitom identitetu?
Divimo se slikama s putovanja po Provansi, Tirolu, Toskani, irskim zelenim oazama, ruskim stepama, svim tim prekrasnim ambijentima koji mirišu na vječnost, ali u ovom natječaju nas zanima tvoj krajolik, ambijent nepoznate livade i šumarka iz tvoga okruženja, pašnjak na kojem možda još pase pokoja Brezulja ili Cikulja. Ti moraš s aparatom u ruci biti zaštitnik i promotor Babića gaja, Careve gore, Obruvače ili kako se sve ne zovu ti živopisni a nepoznati biseri tvoga kraja.
Pored višestrukog značenja riječi krajolik ovdje je upotrijebljena u smislu određenja slike prirode, slike pejzaža.
Fotografije koje se prijavljuju na natječaj ne smiju biti starije od 2014. godine i u prijavnici obavezno mora biti naznačeno mjesto snimanja.
Želim vam sretno i uspješno sudjelovanje na natječaju.

Borislav Božić, predsjednik Fotosaveza primorsko-goranske županije

OPĆA PRAVILA NATJEČAJA

• Na natječaju imaju pravo ravnopravno sudjelovati svi autori – bez obzira jesu li članovi cehovskih udruga, ili su pak u statusu slobodnih zanimanja ili se samo hobistički i povremeno bave fotografijom.
• Za sudjelovanje na natječaju plaća se 50 kn kotizacija
• Učenici i studenti u statusu redovnog učenika i studenta ne plaćaju kotizaciju. Uz prijavu trebaju dostaviti potvrdu škole/fakulteta da pohađaju tu instituciju.
• Kotizacija se uplaćuje na žiroračun Saveza: Erste banka IBAN HR6524020061100657082. /u rubriku Svrha uplate treba upisati KRAJOLIK 2015, u rubriku Model treba upisati 00, a u Pozivu na broj upisati svoj OIB/.
• Autor, sudionik natječaja, popunjenom prijavnicom potvrđuje autentičnost snimljene fotografije te preuzima odgovornost za sadržaj prijavljenih fotografija.
• Ako je autor maloljetna osoba onda, u prijavnici roditelj ili staratelj trebaju upisati svoje ime i prezime i OIB.
• Obrada fotografije u programima za uređivanje fotografije dopuštena je do mjere koja ne narušava i ne mijenja osnovni smisao snimljenog sadržaja.
• Na natječaj se prihvaćaju fotografije snimljene 2014. i 2015. godine ne starije.

AUTORSKO PRAVO:
• Autor popunjavanjem prijavnice daje suglasnost organizatorima natječaja da bez naknade mogu objavljivati prijavljene fotografije uz jasan potpis autora, a u svrhu promocije izložbe i teme kojom se natječaj bavi.
• Autor treba navesti mjesto i godinu nastanka fotografije. Navođenjem mjesta i godine snimanja dajemo ozbiljnost i dostojanstvo našoj struci u proučavanju fotografskog stvaralaštva, a i svim drugim stručnjacima u proučavanju teme ovog natječaja.

IZLOŽBA NAJBOLJIH RADOVA:
• Organizator će nakon završenog natječaja najbolje fotografije predstaviti javnosti na izložbi /mjesto i vrijeme izložbe bit će naknadno objavljeno/
• Organizator će koristiti odabrane fotografije sa izložbe za poticanje i unapređivanje fotografskog stvaralaštva i promoviranje teme koju fotografije interpretiraju.
• Neke od izabranih fotografija bit će tiskane na promotivnom materijalu izložbe, npr. na pozivnici za otvaranje izložbe i pratećih manifestacija, na plakatu ili na informacijama za medije. Svi spomenuti oblici objava su nekomercijalne vrijednosti i jedina im je svrha promocija izložbe i autora. Moralna autorska prava, u smislu ispravnog potpisivanja autora na tiskanim djelima, bit će u potpunosti poštovana.
• Odabrane fotografije za izložbu objavit ćemo na www.fotosavezpgz.hr

NATJEČAJ
• Svaki sudionik može prijaviti najviše šest /6/ fotografija i ne starije od 2014.

TEHNOLOGIJA I VELIČINA:
• Fotografije se isključivo šalju u digitalnom obliku u .jpg /.jpeg/ formatu pojedinačne veličine fotografije / datoteke / ne veće od 4 MB. i dimenzija 30 x 40/45 cm rezolucije 300 dpi.
• Fotografije mogu biti u boji /B/, monokromatske /M/ i crno-bijele /CB/.

DOKUMENTACIJA:
• Svaki autor uz fotografije prilaže: Pravilno popunjenu prijavnicu.
Kod potpisivanja fotografija /datoteka/ ne koristite kvačice na slovima koja to imaju, primjer potpisa: 1_ Marko Marković, Mrkopalj, Matić poljana
Prvo se piše redni broj, puno ime i prezime autora te naziv fotografije. Na prijavnici istim redoslijedom upisati fotografije koristeći kvačice na slovima koja to imaju.
• Prijave koje ne budu sukladne Pravilima natječaja organizator neće prihvatiti.
Zadnji dan prijema fotografija je 10. studenog u 24:00 sata. Sve pristigle fotografije pregledat će Prosudbeno povjerenstvo Fotosaveza PGŽ-ea te odabrati najbolje za izložbu. Od najboljih fotografija Prosudbeno povjerenstvo će izdvojiti fotografije za prvu, drugu i treću nagradu te za diplome i pohvale.
• Fotografije se šalju isključivo na: fotosavezpgz@gmail.com
• Dozvoljeni nastavci datoteka: jpg, jpeg, png. Dozvoljena veličina datoteke: 4 MB, najveća ukupna veličina svih datoteka 25 MB.

Objava rezultata bit će na svečanom otvorenju izložbe /mjesto i vrijeme održavanja izložbe bit će naknadno objavljeno/

NAGRADE:
• Za prvu, drugu i treću nagrada organizator će dodijeliti knjige iz područja likovne umjetnosti i fotografije. Tri diplome i tri pohvale u tiskanom obliku dodjeljujemo zaslužnim autorima.

KATALOG:
• Organizator će izdati katalog u PDF formatu. Katalog će biti dostavljen svim sudionicima na navedenu adresu u prijavnici.

Popunjavanjem i slanjem prijavnice autor prihvaća opća pravila i uvjete natječaja Krajolik moga kraja.

Komentari su zatvoreni.