VOJVODINA NA DLANU

 PHOTORI

Četvrto izdanje festivala fotografije u Rijeci

rujan/listopad  2013.

U organizaciji Fotokluba Rijeka izložbom Vojvodina na dlanu otvaramo četvrto izdanje festivala fotografije u Rijeci PHOTORI 2013. Ova izložba ostvarena je u suradnji Fotosaveza Primorsko-goranske županije i Foto kino i video saveza Vojvodine.  Pripremili smo niz izložbi, predavanja, radionica, promocija s  cilj  njegovanja kulture fotografske slike. Dostupnost i jednostavnost digitalne tehnologije omogućila je mnogim znatiželjnicima bavljenje fotografijom. Ovaj tehnički aspekt, koji je mnogima važan, nije dovoljan za razumijevanje suštine medija. I zato mi kroz naš program pokušavamo nešto više reći, tj. progovoriti o nadgradnji, o stvaralačkom aspektu fotografske slike. U našem radu ne pravimo distinkciju između profesionalne i hobističke fotografske platforme već promatramo fotografiju kroz kategoriju dobrog i lošeg stvaralaštva. S programom PHOTORI-a promoviramo originalni fotografski rad i time se pokušavamo odmaknuti od loših povijesnih citata kojih je naše svakodnevlje prepuno. Naš program idejom i konceptom prati i promovira riječke autore, a isto tako u Rijeku dovodimo afirmirana fotografska imena te razvijamo snažnu međunarodnu suradnju. Dakle, cilj nam je obogatiti kulturni prostor Rijeke te edukativno djelovati među fotografskim autorima.

U realizaciji PHOTORI-a ostvarujemo suradnju s nizom institucija i pojedinaca s domaće i međunarodne fotografske scene.

Program PHOTORI-a : 

·       Izložbe

·       Radionice

·       Predavanja

·       Fotobuvljak

·       Fotoizleti

·       Pregled portfolia

·       Fotopromenada

·       Fotografski Ex tempore

Detaljne informacije o programu i prijavama za sudjelovanje možete saznati uskoro na mrežnim stranicama  www.photori.org  ili na photori@net.hr  ili  095 913 17 69

Fotoklub Rijeka, Pod voltun 4, pp 63, 51000 Rijeka, Hrvatska

Foto kino i video savez Vojvodine

 

Kratka  povijest

 

Potekao iz organizacije Tehnika i sport, nakon Drugog svjetskog rata, Foto kino i video savez Vojvodine je prolazio kroz razne transformacije, ali je sa svojih preko šest decenija postojanja najstarija regionalna organizacija u zemlji, koja okuplja stvaraoce u oblasti fotografije i filma. Biо je osnivač i konstitutivni član Foto kino saveza Srbije, Foto kino saveza Jugoslavije i preko njega jedan od osnivača FIAP-a ( Međunarodne organizacije za umjetničku fotografiju ). S više stotina svojevremeno veoma aktivnih klubova i sekcija, koji su okupljali više tisuća članova iz svih društvenih slojeva, a naročito mladih. Foto kino i video savez Vojvodine je čitav niz decenija bio najsnažnija strukovna organizacija u toj oblasti djelovanja.

U sadašnjem trenutku Foto kino i video savez Vojvodine okuplja preostale klubove na teritoriju Vojvodine ( FKVK „ Rada Krstić“ u Somboru, FK „Pannonija“ u Subotici, KFFA „Ponjavica“ u Banatskom Brestovcu, FK „CD 13“ u Zrenjaninu, FK „Novi Sad“, FK  „Vojvodina“, FK „Novi Sad 1901“ i Kino Klub „Novi Sad“ u Novom Sadu , ali i pojedince koji aktivno sudjeluju i u izlagačkim aktivnostima Saveza.

Sjedište Foto kino i video savez Vojvodine  ujedno je i galerijski proctor. Izložbena aktivnost je vrlo dinamična tako da se svakih petnaest dana postavlja nova izložba.  Pored već tradicionalnih žiriranih izložbi fotografija, u galeriji se javnosti predstavljaju i pojedinci i klubovi iz Novog Sada, Vojvodine, Srbije i okruženja. Tako smo u našoj galeriji imali priliku vidjeti klupske izložbe iz Subotice, Sombora, Zagreba, Osijeka, Maribora, Senteša ( Mađarska ), Noriča ( Engleska ), Galante ( Slovačka ), Oradee i Arada                      ( Rumunija ), Njižnog Novgoroda ( Rusija ), Mađarskog foto saveza, Südslavische kultur foruma iz Zuricha ( Švicarska ). Tijekom prošle godine u saradnji s Gradskom turističkom organizacijom Novog Sada sudjelovali smo prikazu ISTRE u Novom Sadu ( ZNAMENITE LIČNOSTI NA JADRANU ).

Samostalne izložbe u galeriji su održali autori iz Novog Sada, Beograda, Sremske Mitrovice, Banatskog Brestovca, Vrbasa, Kikinde, Novog Miloševa, Subotice, Kragujevca, Leskovca, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Rumunije, Ukrajine, SAD, Velike Britanije, Grčke, Češke Republike, Italije, Austrije, Francuske i Danske.

Izložba Foto kino i video saveza Vojvodine “VOJVODINA NA DLANU” je prikazana u Rumuniji ( Oradea i Arad ), Grčkoj ( Atena ), Mađarskoj ( u Sentešu i Solnoku ), Slovačkoj                   ( Humenne i Galanta ), Hrvatskoj ( Zagreb ), Sloveniji ( Maribor ), Švicarskoj ( Zurich ) i Češkoj ( Olomouc ). Izložbe posvećene Novom Sadu su prikazane u Njižnom Novgorodu u Rusiji ( U Ruskom muzeju fotografije ) i u Noriču u Engleskoj, kao i u 11 gradova Akvitanije u jugozapadnoj Francuskoj.

Izuzetnu saradnju Foto kino i video savez Vojvodine ostvaruje i sa sljedećim galerijskim prostorima:

Galerija PROMETEJ, Trg Marije Trandafil, Novi Sad,

Udruženje SUBURBIUM, Petrovaradin,

Italijanski kulturni centar BEL PAESE,

Jazz caffe IF, Užice,

Centar za foto i filmsku kulturu Srba, Beograd.

Osim galerijskog prostora u Ulici Nikole Pašića 34,  Foto kino i video savez Vojvodine koristi i hol APOLO centra ( Trg slobode 3 ) kao alternativni izlagački prostor u kojem se javnosti prikazuju uglavnom mlađi autori, kao i foto izložbe posvećene nekim jubilejima.

 

Vojvodina na dlanu

Kao u nekoj bajci prolijećemo južnim krajevima Panonske nizine, obroncima Fruške gore, obalama rijeka, jezera, kroz trščare i močvare. Na ovaj virtualan izlet vodi nas izbor iz zbirke vojvođanske fotografije, presjek novijih radova današnjih, aktivnih stvaralaca fotografije koji žive i rade u Vojvodini, sjevernoj pokrajini Republike Srbije.

Autori ovih fotografija većinom nisu profesionalni fotografi: ima među njima inženjera, profesora, liječnika, umirovljenika, studenata i učenika, vatrogasaca i službenika… Koliko su različite njihove profesije, toliko je različito i njihovo gledanje na fotografiju. Ima onih koji pomno prate zbivanja na izložbama fotografija

 u Europi i svijetu, slijede suvremene trendove i pomodne pravce, a ima i onih koji ne popuštaju u svom klasičnom pristupu temi i motivu. I izbor tema je raznolik i šaren: od klasičnih portreta nasmiješenih staraca ili dječice, preko žanr-portreta, vojvođanskih pejzaža – njiva i livada, šumaraka i proplanaka Fruške gore, barskog svijeta Zasavice, žita Bačke i bundeva kikinđanskih, „ajnfort“ kapija nekadašnjih švapskih kuća, urbanih pejzaža…

Sve je različito, na prvi pogled ničeg zajedničkog,  a ipak je na svim fotografijama ove zbirke prisutna zajednička nit vodilja, zajednički motiv: Vojvodina na dlanu, Vojvodina u srcu autora ove izložbe.

Geza Lennert

KATALOG VOJVODINA NA DLANU

 

 

 

Komentari su zatvoreni.