IZLOŽBA FOTOKLUBA MARIBOR

NARODNA ČITAONICA, Rijeka, Korzo 24

Petak, 11. listopada u 19 sati

 

 Fotoklub Maribor

               – Počeci

Fotoklub Maribor ponosi se više nego stoljetnom tradicijom i nastavlja tradiciju Društva ljubitelja fotografije iz 1903. godine, Turing kluba… Formalno je bio pod sadašnjim imenom osnovan u siječnju 1936. godine i neprekidno djeluje sve do danas, osim u vrijeme II. svjetskog rata.

               – Mariborski krug

Kao i sve udruge klub je imao uspone i padove. Najveći je procvat doživio krajem 60-ih i početkom 70-ih godina prošloga stoljeća, kada je nastao tzv. Mariborski krug koji je u fotografiju unio jednu od najradikalnijih promjena. Značaj te fotografije je da se sve odvijalo u fotografskom aparatu, s kadriranjem motiva već tijekom samog fotografiranja, bez izreza (crop), što se dokazivalo crnim rubom te nešto tamnijim nijansama sive i crne boje. Danas je činjenica da je fotografija Mariborskog kruga najvidljiviji slovenski doprinos suvremenoj fotografskoj umjetnosti.

               – Udruga u javnom interesu

Fotoklub Maribor danas je jedna od najbolje organiziranih udruga te vrste, što dokazuje odluka Ministarstva kulture Republike Slovenije, kojemu je kao prvoj takvoj udruzi u Sloveniji dodijelilo status udruge koja djeluje u javnom interesu Republike Slovenije. Sam klub djeluje na tri područja: prvo je klupsko, sudjelovanje na izložbama i osiguravanje optimalnih uvjeta za stvaranje, edukaciju, vježbanje, sve od suvremeno opremljenoga fotografskog studija i laboratorija za crno-bijelu fotografiju, do sudjelovanja na fotografskim natječajima, itd.

               – Atelje za umjetničku fotografiju

U ateljeu za umjetničku fotografiju ugošćavamo strane autore na tzv. rezidencijama. Uz to u njemu se održavaju tečajevi, seminari, radionice i tzv. klupske večeri, na kojima se članovi i gosti predstavljaju autorskim projekcijama fotografija, predavanjima o fotografiji i suvremenoj likovnoj umjetnosti s naglaskom na fotografiji te večeri likovne kritike djela članova kluba.

               – Fotogalerija ”STOLP”

Najvidljivija djelatnost kluba je svakako vođenje i organizacija te priprema izložbi u Fotogaleriji ”STOLP”, koja ima veliki ugled u ovom dijelu Europe. Od 2014. godine je također referentna galerija ALU. Fotogaleriju STOLP je Fotoklub Maribor osnovao prije 20 godina, nakon desetljeća zalaganja za osnivanjem vlastite galerije i izložbenih prostora. Od skromne klupske galerije je s godinama prerasla u značajnu kulturnu ustanovu i važan je ponuđač kulturnih dobara u mjestu uz Dravu te zajedno sa srodnim institucijama zaokružuje likovnu ponudu u Mariboru.

               – Članovi

Naši članovi dolaze iz cijele Slovenije, ne samo iz Maribora i okolice. Pridružili su nam se iz Murske Sobote, Radgone, Prevalj, Sl. Gradca, Celja, Ljubljane, Ptuja, Sl. Bistrice… Danas ih je približno 150, od toga 15 počasnih članova među kojima su također Rafael Podobnik, Peter Vernik, Oskar Dolenc, dr. Jerneja Ferlež, Aleksander Bassin, dr. Primož Lampič…

Redovito sudjelujemo na izložbama u Sloveniji i po svijetu. I na gotovo svakoj primimo barem jednu nagradu. To znači: gdje sudjelujemo, primimo i barem jednu nagradu. Redovito smo prisutni na ”Tokio salonu” (Branko Zorovič 9x, Branimir Ritonja 1x, Maja Šivec 1x, Ivan Dvoršak 3x, Bogo Čerin 1x, Jure Krabanja 1x, Karno Bozi 1x). Pojedini su članovi primili najviša priznanja na području kulture, spomenut ćemo samo neke:

               Prešernova nagrada (Zmago Jeraj i Stojan Kerbler),

               Glazerjeva nagrada (Bogo Čerin, Jože Kovačič, Branimir Ritonja i Zmago Jeraj),

               Plakete JSKD (Branko Zorovič, Miloš Markelj, Bogo Čerin, Branimir Ritonja, Stojan Kerbler, Ivan Dvoršak…).

Najuspiješniji autor je Herman Čater, koji godišnje primi više od 30 nagrada najvišeg ranga.

U zadnje se vrijeme članovi radije odlučuju za vlastite autorske projekte odnosno samostalne izložbe, s obzirom na to da jedino na taj način u potpunosti mogu izraziti svoju autorsku ispovijed.

Dijela članova su uvrštena i u stalne zbirke nacionalnih galerija (Moderna galerija Ljubljana, Umjetnička galerija Maribor…) i muzeja, a možemo ih naći i u zbirkama u inozemstvu.

Članovi kluba su također redovni članovi domaćih i međunarodnih žirija. Surađujemo na različitim fotografskim projektima (npr. Mjesec fotografije) i s mnogim galerijama i muzejima: Umjetnička galerija Maribor, Društvo umjetnika Maribor, galerija Media, Nox, Moderna galerija Ljubljana, Cankarjev dom, Galerijafotografija Ljubljana, Galerija Photon, Galerija Grad Lendava, Likovni salon Slovenj Gradec i mnogim drugim.

               – Fotografija prije druge polovice stoljeća i u novom tisućljeću

U zadnje je vrijeme fotografski medij doživio najradikalnije promjene u svojoj više nego 170-godišnjoj povijesti. Donijela ih je digitalna tehnika, koja je dovela do toga da se nikada u povijesti nije toliko fotografiralo, snimilo toliko fotografija, koliko ih se je danas. Razvoj ide dalje i pitanje je gdje je kraj, ako ga uopće ima. Tu se rađa pitanje gdje je mjesto autorske fotografije, ako je načelno svaka fotografija autorska.

Takvu si vrstu pitanja postavljamo i u Fotoklubu Maribor i tražimo odgovore u jednostavnom izričaju samoga fotografskog rada. To je univerzalna poruka, koju nam daje umjetnost.

Na tom mjestu članovi Fotokluba Maribor grade svoju autorsku pripovijest. Svako svoju, svatko sa svojim pristupom i tehnikom. Tehnika sama po sebi više nije nikakav problem, važni su samo ideja i likovna priča fotografskog djela. Ona nam priča priču, koja u nama preplavljuje osjećaje ili nas vodi prema razmišljanju i ne ostavlja nas ravnodušnima, kada svrnemo pogled drugamo. S druge strane neki upotrebljavaju fotografski medij kao zamjenu za klasičnu likovnu tehniku (grafike, crteže…) i stvaraju, bez opterećivanja specifičnom likovnom pričom fotografije.

I na kraju, ne manje važno, postoje autori za koje je fotografija ljepša strana života, koja je prerasla u strast. Njihov je jedini izražajni koncept ljepota prirode i života, koju donose kroz fotografiju pred naše oči i u nas. Možda je zadnja najiskrenija i najprisnija?

Predsjednik Fotokluba Maribor

Branimir Ritonja

POPIS AUTORA:

GERHARD  ANGLEITNER , ROK BREZNIK, DUŠAN BREZOVNIK, ALMIRA ČATOVIČSAMO DREOSAŠA HUZJAK,   MIHA KACAFURAMATJAŽ MALENŠEKSIMON PETROVIČ,EDVARD PINTERIČ, UROŠ PODOVŠOVNIK, BRANIMIR RITONJAGREGOR SALOBIRZVONKO STRMŠEK, ZVONKO STRMŠEK, BOJAN ŠENET, ROK ŠEŠKO,  MAJA ŠIVEC, OLIVER TKALEC,   TEODOR VEINGERL BRANKO ZOROVIČ

 

 

 

 

Komentari su zatvoreni.